Specijaliteti

ne propustite

apartman centar dovoljno blizu da probate sve

ne propustite

apartman centar dovoljno blizu da probate sve

Užička pršuta

Užička pršuta je jedan od nacionalnih specijaliteta užičkog kraja. Pršuta se i danas pravi na stari način, onako kako su je i naši preci pravili. Bez promena, bez dodavanja i bez oduzimanja, bez ikakvih aditiva – jedini dodatak je so, a meso se usoljava suvim postupkom. Za sušenje-dimljenje najčešce se koristi suva bukovina. U poslednjih nekoliko godina u čast ovog proizvoda organizuje se tradicionalna manifestacija pod nazivom “Pršutijada” na kojoj proizvodači iz ovog kraja stručnom žiriju i turistima prikazuju svoje proizvode koji su dobili zaštitni znak i postali jedan od “brendova” ovog kraja.

Užička rakija

Užicki kraj je poznat po uzgajanju šljive i proizvodnji rakije, a već po pradedovskoj tradiciji svaki seljak iz užičkog kraja proizvodi neku od rakija – šljivovicu, jabukovaču, kruškovaču, nanovaču, drenovaču, klekovaču, dudovaču… Nadaleko su poznate sorte šljiva koje daju dobru rakiju, kao što je trnovača, ranka, madžarka… Veliki broj stabala šljive je prisutan u užičkom kraju, a oko 99 odsto njenog roda upotrebljava se za proizvodnju rakije. Isto tako, 85 odsto zasada je pod rakijskim šljivama, a i od ostalih 10 do 15 odsto zasada kvalitetnijih sorti najmanji deo upotrebljava se za stonu potrošnju i preradu.

komplet lepinja

Reč je o specijalitetu iz Užica, koji će vam prirediti veoma pozitivan „udar” na čulo ukusa i mirisa ali se mora računati i na kalorijsku vrednost ovog užitka. Reč je o svima već dobro poznatoj užičkoj komplet lepinji, poznatoj i kao lepinja „sa sve”. Da bi ste konzumirali lepinju „sa sve” potrebno je iskustvo. Jesti isklјučivo golim rukama, bez escajga! Lagano kidati komadiće poklopca i nežnim pokretima natapati u pretop i zapečeno jaje i kajmak. Kada ste završili sa poklopcem, isti postupak primeniti na lepinju. Znak da ste pravilno jeli komplet lepinju jesu zamazane ruke i brada. Posetu Užicu ćete dugo pamtiti jer će Vas domaćin sigurno odvesti na „kompletaju”.

Proja i kačamak

Bez proje i kačamaka se ne može. Užička proja, umešena od kukuruznog brašna samlevenog na nekoj od obližnjih potočara, pamti miris kamena i planinske reke. Ispečena u šporetu na drva, zlatne, hrskave korice,  zasluženo nosi epitet domaćeg specijaliteta.

Užički beli mrs

Star ili mlad, kiseo ili slan, užički kajmak gurmanski je san! Planinski pašnjaci i proziran, čist vazduh objašnjavaju neodoljivi ukus užičkog kajmaka. Razlikuju se mladi kajmak blažeg ukusa i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje. Ovaj visokokvalitetni mlečni kremasti proizvod pravi se u domaćinstvima na tradicionalan način. Kvalitetno mleko i specifičnost tradicionalnog načina pripremanja, učinili su užički kajmak svojevrsnim delikatesom!

zlatiborska jagnjetina

Iako zlatiborski kulinari ne polažu ekskluzivna prava na pripremu jagnjećeg pečenja, za razliku od komplet lepinje, neporeciva je istina da se na Zlatiboru jede najbolja jagnjetina. Pogodni klimatski uslovi ovog podneblja, pašnjaci bogati raznovrsnim biljnim vrstama, kao i tradicionalan način pripreme – na ražnju, čine da jagnjeće pečenje na ovoj planini ima prepoznatljiv ukus.